Onderhoud

Verstaging is het geraamte van de tuigage. Als een stag breekt, komt het geheel in onbalans, iets dat zeer ernstige gevolgen kan hebben. Wij adviseren dan ook een zeer regelmatige en grondige optische inspectie van de verstaging, waarbij gekeken wordt naar de staat van de terminals (vervorming, haarscheuren etc.), het draad (corrosie, draadbreuk, onregelmatigheden) en de spanschroeven (vervorming, haarscheuren, braamvorming en borging). Deze inspecties dienen vanaf een leeftijd van 5 jaar te gebeuren.

1x19, Compacted Strand (Dyform)

De technische levensduur van RVS draadverstaging is 10 tot 15 jaar. Hierbij maakt het niet veel uit of er intensief gevaren is met het schip, de mast staat immers in de haven ook op het schip en heeft hier vaak meer last van vibraties dan tijdens het zeilen. Alleen bij zeer zware belasting (intensief wedstrijdzeilen, lange zeiltochten) wordt de levensduur verkort.

Rod

Rodrigging (massieve verstaging) heeft bijna geen rek en is daardoor meer onderhevig aan schokbelasting. Hierdoor is de technische levensduur korter dan bij RVS draad, namelijk maximaal 10 jaar.

Er bestaat apparatuur om draadverstaging en rodrigging door te meten, echter alleen röntgenfoto's laten een 100% betrouwbaar beeld zien van de staat van de verstaging. Alleen bij zeer dure verstaging is een röntgenmeting interessant, TUNED kan dit voor u regelen.

Composite rigging

PBO verstaging heef weinig last van vermoeiings ouderdom, maar is zeer gevoelig voor degradatie onder invloed van vocht, UV straling en veroudering. Diverse leveranciers van PBO verstaging geven verschillende adviezen omtrent levensduur, om veilig te zijn dient maximaal 8 jaar aangehouden te worden. Het spreekt voor zich dat bij enige schade het betreffende stag direct vervangen moet worden.

Voor Kevlar Rigging geldt in principe hetzelfde.

Dyneema verstaging, met name gebruikt op bakstagen en achterstagen, maar ook op multihulls als hoofdverstaging, is zeer duurzaam. Voorwaarde is wel dat er een gecoate versie gebruikt wordt waardoor vocht en UV straling minimaal invloed hebben.

Slijtage is de grootste vijand: zeilen en blokken die langs de kale Dyneema stagen schuren kunnen de vezels beschadigen waardoor de breeksterkte afneemt.

Toch is het verstandig om ook deze verstaging minimaal iedere 10 jaar preventief te vervangen. De gevolgen van een eventuele breuk zijn tenslotte te groot…