Dyneema verstaging

dyneemaverstaging

‘The world’s strongest fibre’: Dyneema is de sterkste vezel ter wereld. Waarom wordt dan niet alle verstaging in Dyneema gemaakt? Dat heeft te maken met kruip: permanente verlenging (deformatie) van de vezel onder spanning. Dit betekent dat een stag gemaakt van Dyneema na verloop van tijd langer wordt en tenslotte te lang wordt om aan te spannen.

Dit maakt Dyneema (nog) ongeschikt voor normale verstaging, echter alle bewegende stagen zijn uitermate geschikt om uitgevoerd te worden in deze supervezel. Denk hierbij aan bakstagen, achterstagen en alle trimbare stagen aan boord van zowel mono- als multihulls.

Dyneema is licht: het soortelijke gewicht is zo laag dat ’t drijft op water… De rek eigenschappen zijn beter dan die van staaldraad, de breeksterkte is absurd hoog.

TUNED gebruikt Dyna-One HS van Gleistein, een gecoate en geïmpregneerde kale Dyneema lijn die thermisch is voorgerekt. Dit resulteert in een extreem lage rek en een breeksterkte die tot 50% hoger is dan bij onbehandeld Dyneema.

Behalve bij bakstagen en achterstagen gebruiken we Dyna-One HS ook veel op multihulls: tot +/- 33 voet kunnen de topwanten prima van dit materiaal worden gemaakt en het scheelt tot 90% gewicht.