Beslagen

Less is more. Dit is de filosofie waarmee TUNED het ontwerpen van mast- en deck lay-out benadert. Dit klinkt vaak als een paradox: op de gemiddelde wedstrijdboot struikel je over de lijntjes en voor een tuigerij is er natuurlijk niets mooier dan zoveel mogelijk blokken, stoppers en tracks op een schip plaatsen.

 

Toch proberen wij met zo min mogelijk middelen zoveel mogelijk resultaat te behalen. Dit scheelt gewicht, geld, bouwtijd en vooral een hoop rotzooi aan dek.

aphrodite_grootschoot_640

Door goed overleg met de klant en een grote kennis van zeilsystemen en ergonomie aan boord kunnen we vaak een groot verschil maken.

Het berekenen van de verwachte belastingen en de afstemming van de producten hierop vormt de basis. Vervolgens wordt samen met de klant een keuze gemaakt tussen verschillende trim systemen, waarbij wordt gelet op de zeilwensen, het vaargebied en de mogelijkheden aan boord.

Ervaring speelt hierin een grote rol: zowel op vele grote en kleine toerschepen als op extreme racers en one-design jachten is TUNED al jarenlang actief en adviseert zowel bij nieuwbouw als bij re-fit projecten en upgrades.

deck-layout_410

Grote en kleine aanpassingen verschillen in aanpak niet veel van elkaar: de positie van beslagen aan dek en op de mast is afhankelijk van het zeilplan en de mogelijkheden aan boord. De sterkte van de beslagen wordt bepaald aan de hand van de te verwachten krachten. Zonder deze zaken goed in kaart te brengen is er weinig kans op een goed eindresultaat.

TUNED voert deze berekeningen zelf uit en werkt waar nodig samen met beslag leveranciers en scheepsbouwkundigen. Hierdoor blijven de lijnen kort en worden onnodige extra kosten en vertragingen in het ontwerp proces voorkomen.

Bepaal nu zelf uw deck lay-out met de Spinlock selector!