Racing

Als wedstrijdzeilers weten we als geen ander dat de performance van een boot afhankelijk van vele factoren. Als tuigers weten we ook dat de basis goed moet zijn.

Vallen, trimlijnen en schoten vormen een groot deel van die basis, maar worden vaak als sluitpost in een begroting meegenomen. En dat terwijl deze lijnen vaak het verschil maken.

Zelfs het mooiste carbon 3DL zeil zal geen performance leveren zonder een rekvrije, niet slippende val. Denk ook eens aan een rekkende spinnaker guy in een heftig reach rak. Of die natte, dikke, rekkend en zware polyester schoten aan die gloednieuwe High Aspect.

Er is veel te halen: op een gemiddelde 40-voeter kunnen we door toepassing van hoogwaardig touwwerk 10 kilo besparen in de tuigage. doorgerekend betekent 100 kilo in de kiel, of ½ man in de rail…

TUNED levert sinds jaren het touwwerk voor vele winnende racers variërend van Transat 650 tot Lemsteraak, van X35 tot VO70.

abn2_400

Ook bij racing touwwerk zijn er gradaties. TUNED werkt met de Club Racing lijn en de Grand Prix lijn. In de praktijk zullen we vaak een mix toepassen van beiden, afhankelijk van budget, vaargebied, scheepstype en klasse regels.

Alle lijnen zijn full colour en indien verjongd zijn ze voorzien van een kern in dezelfde kleurstelling.

TUNED houdt altijd een minimale voorraad aan om in spoedgevallen binnen één dag nieuwe lijnen te kunnen leveren. Tijdens evenementen kunnen we hierdoor het verschil maken tussen winnen en verliezen.

Club racing

Waar ligt de grens tussen een fanatieke toerzeiler die weleens een clubwedstrijd meevaart en de clubracer die snuffelt aan het grote werk? De Club Racing lijn is vrijwel gelijk aan de Cruising Performance lijn, op grotere schepen zullen de lijnen deels vervangen moeten worden door de Grand Prix serie.

Wel is de aandacht voor trimlijnen groter: de basis is immers al goed. Denk hierbij aan travellers, barberhaulers en talies t.b.v. neerhouder, achterstag etc. Dit zijn kleine kostenposten die net weer een beetje extra performance bieden.

Dyna-Lite

Deze lijn combineert een Dyneema SK75 kern met een 32-koppige polyester mantel. Door de kern relatief dun te houden en de mantel wat dikker is de verhouding Dyneema/polyester teruggebracht van 70/30% naar 60/40%.

De breeksterkte ligt hierdoor lager dan bij een standaard Dyneema lijn, maar de rek eigenschappen zijn nagenoeg gelijk.

Door het grotere aandeel polyester is de lijn soepeler dan een standaard Dyneema lijn. Dit maakt de lijn ideaal voor vallen, trimlijnen en schoten.

Dyna-Lite is zeer goed te splitsen en is verkrijgbaar in maten van 6 t/m 14 mm.

Caribic

Caribic is een trimlijn met een Dyneema kern, verkrijgbaar in kleine maten. Dit maakt de lijn geschikt als trimlijn voor open boten en kleine performance jachten.

Caribic is moeilijk te splitsen en is verkrijgbaar in maten van 3 t/m 6mm.

Dyna-One HS

Geen mantel, alleen maar kern. En wat voor kern! Dyneema SK75, volledig voorzien van polyurethaan coating en thermisch voorgerekt.

De coating zorgt voor UV-bescherming en voorkomt het voor Dyneema karakteristieke pluizen.

Thermisch voorrekken (heat setting) is een behandeling waarbij de lijn onder hoge spanning door een oven getrokken wordt. Doordat Dyneema gevoelig is voor hitte zullen de vezels vervormen, de vezels in de buitenbochten van het vlechtwerk meer dan de vezels in de binnenbocht. Na de heat setting worden alle vezels gelijk belast waardoor de breeksterkte tot 50% kan toenemen.

Een tweede gevolg van heat setting is dat de constructie rek vrijwel verdwijnt.

Hierdoor is Dyna-One HS één van de meest rekvrije lijnen op de markt.

Door de constructie is Dyna-One HS uitermate geschikt voor bakstagen, achterstagen en cascades. Zonder aanpassingen is de lijn ongeschikt als val of trimlijn.

Dyna-One HS is prima te splitsen en is verkrijgbaar in de maten van 3 t/m 36mm.

Discover

Dit is een zogeheten hollow-braid lijn (alleen mantel, geen aparte kern) met een mix van Dyneema en polyester. De lijn ligt perfect in de hand, is extreem soepel en kinkvrij en is hierdoor de perfecte trimlijn voor dinghy’s en kleine clubracers.

De holle constructie zorgt echter voor een slechte grip in stoppers, als val op grotere schepen is de lijn dus niet geschikt.

Discover is slecht te splitsen (maar perfect te knopen) en is verkrijgbaar in de maten van 3 t/m 12mm.

club-racing_550

Grand prix

De toplijn van TUNED. Iedere lijn wordt custom gemaakt in de juiste kleurcode, voorzien van een hoogwaardige full colour gecoate kern en een polyester/Kevlar mantel.

De unieke werkwijze van TUNED garandeert optimale breeksterkte in combinatie met het laagst mogelijke gewicht en de langste levensduur.

Wij strippen geen vallen, maar hebben zowel kern als mantel los van elkaar op voorraad, in alle beschikbare kleuren en in diverse maten. Voor iedere lijn worden de lengte, de plaats van verjongen, de kern diameter, de mantel diameter en de kleur in overleg met de klant bepaald. Desgewenst worden ter hoogte van de stopper en vlak achter de sluiting slijtmantels aangebracht om de grip te verhogen en de levensduur te verlengen.

Dit is een zeer arbeidsintensieve procedure, maar doordat we de kostprijs van de materialen kunnen beperken (we gooien immers niets weg!) weten we de prijs van deze vallen zeer concurrerend te houden.

Degenen die met deze vallen gevaren hebben weten wat we bedoelen als we zeggen: beter kan niet…

Kern:

Gleistein Dyna-One HS SK75 (op verzoek SK78 of SK90)

 • voorzien van full colour polyurethaan UV coating
 • geen constructie rek
 • extreem laag gewicht
 • extreem hoge breeksterkte
 • zeer slijtvast
 • lage kruip (bij SK78 extreem lage kruip)
 • maatvoering in standaard vallen van 3mm (mbl. 1.000 DaN) tot 10mm (mbl. 10.000 DaN)

Mantel:

Gleistein polyester/Kevlar, in samenwerking met TUNED ontwikkeld.

 • extreem slijtvast en hittebestendig
 • zeer hoge grip op lier
 • zowel 24 koppig als 32 koppig
 • maat na splitsen variërend van 8 tot 14mm
 • met slijtmantel diktes tot 18mm mogelijk
 • leverbaar in alle kleuren

Slijtmantel:

Standaard in Dyneema, Dyneema v.v. grijze polyurethaan UV coating en Vectran.
Vectran wordt voornamelijk bij stoppers gebruikt voor meer grip, Dyneema als slijtcover bij schijven etc.
Leverbaar in 5-8mm, 8-12mm en 12-16mm.

grand-prix_550