Cruising

Lijnen zijn essentieel op een zeilboot. Een goede lijn in de goede toepassing geeft meer zeilplezier, slijt minder snel en bespaart uiteindelijk een hoop kosten.

Een goede inventarisatie van de hardware aan boord (blokken, stoppers, lieren enzovoorts) zorgt voor een eerste keuze, de zeilwensen voor de tweede keuze. Is performance belangrijk, of juist duurzaamheid en budget? In de Cruising lijnen werken we met een mix van bovenstaande eigenschappen zonder het belangrijkste aspect uit het oog te verliezen: zeilplezier.

Zo is het voor een schoot of trimlijn geen ramp als deze wat meer rek heeft, maar het is ronduit irritant om nog geen 10 minuten nadat grootzeil en fok gehesen zijn de vallen na te moeten trekken, en na een uurtje nog een keer.

Daarom hebben we onze Cruising lijnen verdeeld in Budget lijnen en Performance lijnen. De keuze hierin wordt niet alleen bepaald door het bovenstaande verhaal, ook de grootte van het zeilplan is van grote invloed. Zo is het op een 30-voeter acceptabel om met een iets rekkende polyester grootzeilval te varen, op een 50-voeter zal dezelfde val minimaal van Dyna-Lite moeten zijn om te voldoen.

Kleur kost niets! Wij leveren alle lijnen in full colour en maken hierbij geen onderscheid in prijs bij de kleurkeuze. We adviseren hier graag in: bij een klassiek jacht is een teveel aan kleur zeer storend en werken we met rustige kleuren als zwart, grijs, brons en wit. Op moderne schepen geldt vaak het tegenovergestelde.

Ook is het handig om bij de stoppers alle lijnen verschillend te hebben, dit maakt het eenvoudig om van achter het stuurwiel een gelegenheids bemanning aanwijzinen te geven.

zeeman_41_400

Budget

Iedere lijn aan boord is belangrijk. Maar niet iedere lijn hoeft van topkwaliteit te zijn om de vereiste taak te volbrengen.

De budget lijn bestaat uit twee touwsoorten:

Tasmania

Een zeer soepele polyester lijn met gevlochten kern en gevlochten mantel (braid-on-braid). De lijn is zeer geschikt als trimlijn, voor schoten en (luxe) landvasten.

Door de grotere constructie rek is de lijn minder geschikt voor vallen.

Tasmania is zeer goed te splitsen en is verkrijgbaar in maten van 6 t/m 24mm.

Cupsheet

Deze rek-arme polyester lijn combineert een goede prijs met duurzaamheid en performance.

De constructie met gevlochten mantel en kern van parallelle vezels zorgt voor minimale constructie rek. De lijn is prima geschikt voor vallen, trimlijnen en genuaschoten.

Door de gestrekte kern is de lijn minder soepel en gevoeliger voor kinken. Gebruik in talies (bijv. grootschoot, traveler) is hierdoor af te raden.

Cupsheet is goed te splitsen en is verkrijgbaar in maten van 6 t/m 24mm.

budget

Performance

Performance is niet alleen voorbehouden aan wedstrijdzeilers met onbeperkt budget. Door vezels te combineren en verhoudingen aan te passen heeft Gleistein diverse lijnen ontwikkeld die een zeer lage rek combineren met goede handelbaarheid en gunstige prijsstelling. Ideaal voor de toerzeiler die zeilen niet alleen als tijdverdrijf, maar ook als sport ziet!

Dyna-Lite

Deze lijn combineert een Dyneema SK75 kern met een 32-koppige polyester mantel. Door de kern relatief dun te houden en de mantel wat dikker is de verhouding Dyneema/polyester teruggebracht van 70/30% naar 60/40%.

De breeksterkte ligt hierdoor lager dan bij een standaard Dyneema lijn, maar de rek eigenschappen zijn nagenoeg gelijk.

Door het grotere aandeel polyester is de lijn soepeler dan een standaard Dyneema lijn. Dit maakt de lijn ideaal voor vallen, trimlijnen en schoten.

Dyna-Lite is zeer goed te splitsen en is verkrijgbaar in maten van 6 t/m 14 mm.

Caribic

Caribic is een trimlijn met een Dyneema kern, verkrijgbaar in kleine maten. Dit maakt de lijn geschikt als trimlijn voor open boten en kleine performance jachten.

Caribic is moeilijk te splitsen en is verkrijgbaar in maten van 3 t/m 6mm.

Dyna-One HS

Geen mantel, alleen maar kern. En wat voor kern! Dyneema SK75, volledig voorzien van polyurethaan coating en thermisch voorgerekt.

De coating zorgt voor UV-bescherming en voorkomt het voor Dyneema karakteristieke pluizen.

Thermisch voorrekken (heat setting) is een behandeling waarbij de lijn onder hoge spanning door een oven getrokken wordt. Doordat Dyneema gevoelig is voor hitte zullen de vezels vervormen, de vezels in de buitenbochten van het vlechtwerk meer dan de vezels in de binnenbocht. Na de heat setting worden alle vezels gelijk belast waardoor de breeksterkte tot 50% kan toenemen.

Een tweede gevolg van heat setting is dat de constructie rek vrijwel verdwijnt.

Hierdoor is Dyna-One HS één van de meest rekvrije lijnen op de markt.

Door de constructie is Dyna-One HS uitermate geschikt voor bakstagen, achterstagen en cascades. Zonder aanpassingen is de lijn ongeschikt als val of trimlijn.

Dyna-One HS is prima te splitsen en is verkrijgbaar in de maten van 3 t/m 36mm.

performance_550