Spinnakerbomen

spinnakerbomen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en materialen. TUNED levert aluminium en carbon spinnakerbomen van Seldén en volledig custom built.

Alle spinnakerbomen zijn verkrijgbaar in end-for-end uitvoering (met 2 identieke bekken), geschikt voor kleinere jachten en in trip-trigger uitvoering (met een klokverbinding op de mastzijde), geschikt voor grotere schepen.

De eindfittings worden zowel in aluminium als in kunststof uitgevoerd, afhankelijk van grootte en budget.

Aluminium

De standaard spinnakerboom is van aluminium. De kleinere bomen worden met kunststof koppen uitgerust om gewicht te besparen, iets dat de handling ten goede komt.

De grotere trip-triggerbomen zijn voorzien van een interne triplijn waardoor er geen lijnen tegen de boom klapperen als de spinnakerboom opgeborgen is. De eindfitting van het inboard end kan worden afgestemd op de bestaande mastfitting.

Carbon

Niet alleen voor wedstrijdzeilers, maar ook voor toerzeilers is de carbon spinnakerboom een goede uitkomst, het geringe gewicht zorgt voor groot bedieningsgemak.

Let wel op: diverse goedkope carbon profielen zijn bijna net zo zwaar als de aluminium bomen.

TUNED werkt met filament wound autoclave cured carbon profielen, met een gewicht tot 45% lager dan andere carbon producenten. De eindfittings zijn van Forespar, Seldén en Harken. Waar mogelijk werken we uiteraard met composiet fittings.

carbon_spiboom_180

De spruiten en triplijnen van de TUNED carbon bomen zijn uiteraard uitgevoerd in Dynema, en worden desgewenst voorzien van geïntegreerd shockcord.

Alle carbon spibomen kunnen worden voorzien van Kevlar protectie ter hoogte van het voorstag. Op verzoek wordt de boom in iedere gewenste RAL kleur gespoten, inclusief alle metallic kleuren.

Opbergen

Voor cruisers leveren we het mastbergingssysteem: de spinnakerboom wordt indien niet gebuikt tegen de mast weggeborgen. Deze eenvoudige aanpassing zorgt voor een schoon voordek.

Een andere methode is om de boom aan de railing te bevestigen: hiervoor leveren we speciale kunststof klemmen. 

Houdt er met een carbon boom rekening mee dat de levensduur aanzienlijk verlengd wordt indien het carbon tegen zonlicht beschermd wordt. Leg de boom binnen na gebruik of bestel een speciale hoes ter bescherming.

carbon_selden_met_kevlar_protectie_500