Racing

Performance, rating, gewicht en stijfheid. Hier draait het om bij racing tuigages. De bovenstaande factoren vormen de basis voor ieder ontwerp en bepalen in grote mate het uiteindelijke zeilplan.

Uiteraard is de jachtontwerper vaak verantwoordelijk voor de basis, maar wij kijken graag over de schouders mee. Hierdoor kunnen we in vroeg stadium een aantal zaken belichten die vaak pas tijdens de eerste proefvaarten boven komen drijven. Dit scheelt vaak een hoop kosten, uren, materialen, gewicht en een heleboel fustratie.

Bij re-fits gaat TUNED verder: we analyseren het bestaande zeilplan en toetsen het desgewenst aan de huidige rating normen. Door te spelen met de verschillende variabelen in het tuigplan kunnen we het schip op een hoger niveau tillen, in de basis zelfs zonder gebruik van exotische materialen.

Dat wil niet zeggen dat we alleen standaard race tuigages leveren: we zij gespecialiseerd in carbon masten, vleugelmasten, composiet verstaging, lock systemen, load cells en Code systemen en alle andere zaken die de meest exteme racer tot winnaar maken.

spi_tuned_600

Wij doen ons huiswerk: we volgen dagelijks alle nieuwe ontwikkelingen op materiaal en design gebied en reizen meerdere malen per jaar af naar grote zeilevenementen (Route du Rhum, Vendee Globe, Mini Transat, Volvo Ocean Race etc.) om de nieuwe details met eigen ogen te zien en van gedachten te wisselen met de beste zeilers ter wereld.

Natuurlijk zijn we zelf ook actief op de wedstrijdbanen, zowel locaal bij gelegenheidswedstrijdjes als bij grotere evenementen als Cowes Week, Swan Rolex Cup, North Sea Regatta, X-35 WK, Copa Del Rey etc.

Hierdoor houden we feeling met de diverse klassen en begrijpen we als geen ander hoe het er op de wedstrijdbanen aan toe gaat.

Aluminium

Wat is er belangrijk bij een aluminium race mast? Als het antwoord eenvoudig was, zou iedere mastenbouwer de ultieme mast in zijn assortiment hebben. Zoals bij alles gaat het om het afwegen van belangen: gewicht, stijfheid, klasseregels, duurzaamheid enzovoorts.

Samen met de klant bekijken we de wensen: is het zeilplan (nog) volgens wens, voldoet de tuigage aan de rating eisen, kunnen de zeileigenschappen verbeterd worden?

Met de mastenbouwer worden vervolgens de mogelijkheden bekeken en wordt de meest optimale combinatie berekend.

 yellow_rose_spiset_400

TUNED levert als Seldén Regional Center in principe Seldén masten. De Seldén secties hebben een hoge langsscheepse stijfheid gecombineerd met een relatief laag gewicht, waardoor een goede voorstag spanning en stabiele zeilprofielen verkregen worden. De zeer stabiele zalingconstructie is stressbestendig en zorgt voor een spelingsvrije constructie, door de traploos verstelbare mastfundatie en ingenieus ontworpen dekdoorvoer kunnen de mastsettings snel en accuraat veranderd worden.

Indien door klasse regels of uit ontwerp oogpunt een ander merk gewenst is leveren we dit uiteraard ook. We werken intensief samen met Sparcraft en kunnen tevens Holland Spars, Hall Spars, Jon Mast, Nordic en Z-Spars leveren.

In alle gevallen verzorgt TUNED de specificatie van de mast, zodat de mast perfect aansluit op uw wensen en op de eigenschappen van het schip.

Uiteraard levert TUNED tevens gieken. De Seldén Match Race giek is een mooi voorbeeld van een hoogwaardige aluminium giek die maximale stijfheid garandeert. Deze giek is prima te combineren met aluminium en carbon masten en zorgt voor een minimale vervorming van het grootzeilprofiel op reach koersen waar de vang een normale giek zal deformeren.

Om de tuigage compleet te maken levert TUNED diverse merken giekophouders, spinnakerbomen en boegspriet systemen in aluminium en carbon.

Carbon

Extreem hoge stijfheid, gecombineerd met een zeer laag gewicht en een laag zwaartepunt. Kort gezegd is dit waar het om draait bij een carbon mast.

Iedere wedstrijdzeiler wil er één. Maar wat betekent het nou voor de zeileigenschappen?

De hoge stijfheid zorgt voor twee zaken: een hogere voorstag spanning en een stabieler profiel. Meer voorstag spanning betekent meer hoogte, een stabieler profiel betekent minder energie verlies en betere trimmogelijkheden.

Minder gewicht zorgt ervoor dat het oprichtend moment van het schip vergroot wordt, met als resultaat dat er minder mensen nodig zijn om de boot overeind te houden. Of je kunt verder gaan en het zelfde oprichtend moment terugkrijgen door de kiel lichter te maken. Dit kan behoorlijk ver gaan: 20 kilo in de mast scheelt al snel 200 kilo in de bulb. Dat is 220 kilo verschil, en een stuk minder laterale weerstand…

Het lagere zwaartepunt zorgt voor een beter gedrag in zeegang: minder stampen en rollen, waardoor minder energie verloren gaat en minder stuur- en trimcorrecties nodig zijn.

 team-heiner_ma_tam2_800

Team Heiner 38

TUNED levert carbon masten van Seldén. Het ontwerp van de mast wordt in overleg TUNED en de klant gemaakt. Hier worden zowel hoofdzaken (zeilplan, aantal zalingen enzovoort) als details vastgelegd waardoor de mast naadloos aansluit op het schip en de zeilen.

Seldén carbon masten worden gemaakt volgens het filament winding systeem: carbon pre-peg UD-vezels worden computergestuurd om een matrijs gewikkeld in een op maat gemaakte lay-out.

Door te spelen met de hoek van de vezel ten opzichte van de as kunnen compressie en torsie stijfheid van ieder paneel volledig worden bepaald.

De carbon mast wordt in een autoclave gecured en vervolgens met een UV-bestendige coating afgewerkt.

 

Naast Seldén masten leveren we ook de zeer exclusieve Italiaanse Ri-Ba masten (RC44 hofleverancier, leverancier diverse Italiaanse AC teams).

Ri-Ba is expert op gebied van carbon en houdt zich buiten de watersport onder andere bezig met Formule 1 (leverancier van Ferrari) en wielersport. De Ri-Ba masten hebben de typische Italiaanse gestyleerde look en kunnen volledig op maat gemaakt worden, niet alleen qua uitvoering maar zelfs qua profielsectie.

q-cat_029_3072

 carbon wingmast op q-cat

Op aanvraag leveren we tevens masten van Hall Spars, Southern Spars, Offshore Spars en Marstom.