Cruising

90% van de cruising zeiljachten vaart met een aluminium mast. Daarnaast zijn er de klassieke houten masten, en de laatste jaren doet ook carbon (koolstof) steeds meer zijn intrede in de cruisingmarkt. TUNED levert alle opties.

cape_horn_355

De basis voor iedere nieuwe mast is het verzamelen van de juiste ontwerpgegevens. Niet alleen de basismaten van schip en zeilplan zijn van belang, voor het berekenen van de benodigde mastsectie en stagdiktes is nog veel meer informatie nodig:

- waterverplaatsing en ballast

- oprichtend moment

- putting posities

- aantal zalingen

- doorgestoken mast of mast op dek

Wij zijn gespecialiseerd in het leveren van volledig op maat gesneden tuigages. Dit begint bij het ontwerp: zowel bij nieuwbouw als bij vervanging van een tuigage zijn er een aantal zeer belangrijke basiskeuzes die van grote invloed zijn op zeileigenschappen, comfort en kwaliteit.

Samen met de klant bepalen we aan de hand van de wensen, het vaargebied en de technische mogelijkheden de optimale tuigage. Soms heeft dit te maken met details, maar ook het aanpassen van een compleet zeilplan of veranderen van puttingposities behoren tot de mogelijkheden.

Aluminium

Aluminium masten leveren we voornamelijk van Seldén, wereld marktleider op het gebied van aluminium masten met productie faciliteiten door heel Europa en in de Verenigde Staten. De hoge kwaliteit van profielen en beslagen, gecombineerd met een hoge mate van product standaardisatie en een zeer goede calculatie afdeling garanderen een perfecte prijs-kwaliteit verhouding.

De mastprofielen van Seldén hebben een hoge langsscheepse stijfheid en zijn geschikt voor het unieke MDS leuversysteem, waardoor een kogelgelagerde track voor het eenvoudig hijsen van het grootzeil overbodig is.

Seldén levert tevens single-line reefgieken, rolreefsystemen (Furlex), giekophouders (Rodkick) en (carbon) spinnakerbomen, zodat een perfecte afstemming gegarandeerd wordt.

TUNED is Seldén Regional Center en werkt zeer intensief samen met de Nederlandse productie faciliteit, Seldén Mid Europe.

kings_legend_276

Voor grotere en custom built masten werken we tevens samen met Neutmast. De korte lijnen in communicatie en de grote flexibiliteit zijn hierbij van belang, evenals de mogelijkheid om alle beslagen volledig custom te ontwerpen en produceren.

We maken hierbij gebruik van Sparcraft mastsecties, deze zijn leverbaar voor schepen tot 80 voet.

Hout

Voor een klassiek schip is een houten mast vaak de beste optie. TUNED werkt samen met Brasker Masten / Ventis Scheepsbouw en kan rondhouten leveren voor klassieke schepen van 20 tot 200 voet. Hierin combineren beide bedrijven hun specialisaties: het vakmanschap en kennis van Ventis op gebied van houtbouw met de beste houtsoorten en de kennis van klassieke en moderne tuigages van TUNED waarin we hedendaagse oplossingen een klassiek uiterlijk kunnen geven.

vesterclassic_1024

Fijn tunen op het water van 8mtr klasse na het tuigen

De combinatie zorgt voor verrassende tuigages, waarin de verschillen in de details zitten. Door moderne touwsoorten te gebruiken kunnen de diverse RVS mastbeslagen veel slanker ontworpen worden Ook gebruik van bindsels is op zich een zeer klassieke manier van bevestigen van beslagen, maar door gebruik van Dyneema kunnen hierdoor extreem lichte, sterke en slijtvaste verbindingen gemaakt worden zonder het klassieke uiterlijk te verloochenen.

 aphrodite_mast_640

Niet alleen klassieke toerschepen, maar ook VA Lemsteraken als de ‘Aphrodite’, Meter Klassen en Scherenkruisers hebben we volgens de TUNED standaard getuigd en niet zonder resultaat: de ‘Aphrodite’, voorzien van vele inventieve details in de tuiage, is binnen 3 jaar 2 maal Nederlands Kampioen VA en vaart op het hoogste niveau. Qua uiterlijk hebben we de klassieke look een nieuwe draai gegeven: minimalistisch, rustig en met zeer klassieke ingetogen kleurstellingen in lopend want.