Vliegend

De grote invloed van shorthanded offshore race jachten is nergens zo voelbaar als bij de vliegende furling systemen. Deze furlers zijn ontwikkeld om de enorme hoeveelheden zeil in bedwang te houden in de meest extreme condities. In het meest gunstige geval met een paar man (op een VO70), maar nog veel vaker door één persoon. De Open 60’s zijn wat dit betreft de bakermat van de vliegende furler: solo rond de wereld met veel te veel zeil op een veel te grote boot…

codepuma_275_01

Volvo 70 met "code" zeil op vliegende furler.

 Het grootste voordeel van deze manier van ontwikkelen is dat een slecht ontwerp onmiddellijk afgestraft wordt. Hierdoor worden de minder goede spelers vanzelf buiten spel gezet en worden de trendsetters aangespoord om de ontwerpen te verfijnen.

Marktleider en trendsetter op gebied van vliegende furling systemen is zonder twijfel Karver Systems: een jong Frans bedrijf dat zich volledig heeft gespecialiseerd in zeilsystemen voor de meest extreme racers. Karver Systems is hofleverancier voor de Open 60 vloot, de Transat 650’s en ook de Maxi Multihulls, de meest extreme zeilcirquits ter wereld.

TUNED is de trotse importeur van Karver Systems en biedt deze systemen aan voor racers en cruisers van 20 tot 200 voet. 

codecruising_275_01

Cruiser met "code" zeil op vliegende furler

Code-0

De Code-0 is de oorzaak dat de vliegende furlers ontwikkeld zijn. Tijdens de Whitbread van 1998 toverde Paul Cayard op de EF Language tijdens de eerste etappe een soort kruising tussen een genua en een gennaker uit zijn hoge hoed. De truc was dat het zeil aan alle meting eisen van een gennaker voldeed, maar als genua gezeild werd.

Na hevig protest van alle concurrentie voer in de tweede etappe iedereen met dit zeil, dat Code-0 gedoopt werd.

Maar om dit efficiënte zeil te temmen was een nieuwe manier van handling nodig: het zeil wordt vliegend gevaren, op koersen waarop vliegend hijsen en strijken vrijwel onmogelijk is. Resultaat: de vliegende furler was geboren.

De Code-0 furler bestaat uit een drum met daarin een doorlopende lijn en een topwartel. In het voorlijk van de Code-0 is een anti-torsie lijn aangebracht, waardoor een draaiing van de drum wordt doorgegeven over het gehele voorlijk.

Doordat een Code-0 als een soort genua gevaren wordt zijn de krachten op de furler enorm, vaak groter dan de kracht op het voorstag. De mogelijkheid om onder hoge belasting te draaien is dus essentieel. Karver Systems gebruikt keramische lagers die onder extreem hoge werklast kunnen functioneren.

TUNED is gespecialiseerd in Code-0 furlers en levert deze voor vele wedstrijd- en toerschepen. De bijbehorende anti-torsie lijnen leveren we uiteraard ook. De standaard maten splitsen we zelf, voor grotere furlers werken we samen met Future Fibres, specialist in custom composiet kabels.

Waaraan vaak voorbij wordt gegaan is dat de hoge belastingen die deze furlers veroorzaken aanpassingen vereisen aan mast en dek. Denk hierbij op 1:2 vallen, lock systemen, vertraagde tacklijnen enzovoorts. Ook de verstaging moet worden beoordeeld: de belasting op de achterstag wordt vele malen hoger dan bij een gennaker, ook het beperken van de deformatie van de masstop is veel interessanter bij een ‘tight luff’ zeil. Wij adviseren u graag en zorgen vanzelfsprekend voor de benodigde aanpassingen.

Wij leveren Code-0 furlers van:

Karver Systems standaard en custom Code-0 furlers tot 200 ft
Facnor standaard Code-0 furlers tot 200 ft
Profurl standaard Code-0 furlers tot 200 ft 
Seldén standaard Code-0 furlers tot 50 ft

Stagzeil

Kotterstag systemen, vooral wegneembaar, zijn al sinds decennia populair op zeegaande jachten. Een stagzeil gevoerd op een kotterstag vormt samen met een gereefd grootzeil een ideale zwaarweer configuratie. TUNED levert deze wegneembare kotterstag systemen al jaren.

Maar het kan lichter en eenvoudiger: sinds de opkomst van de Code-0 furler hebben we gekeken naar toepassingen voor dit systeem op toerschepen, intussen varen vele schepen rond met vliegende furlers als zwaarweer oplossing in plaats van een wegneembaar stag met een standaard zeil.

Stagzeil furlers werken in principe hetzelfde als Code-0 furlers. Een anti-torsie lijn in het voorlijk zorgt voor goed in- en uitrollen van het zeil, een stag is volledig overbodig geworden.

Een bijkomend voordeel is dat de furler voor meerdere zeilen gebruikt kan worden: dit scheelt kosten, ruimte en gewicht aan boord.

Dit is typisch waar wij voor staan: het toepassen van de laatste technologieën uit de wedstrijdzeilerij op racers en cruisers, bereikbaar voor iedereen.

Gennaker

Een vlakke gennaker of Code-0 oprollen is eenvoudig: een anti-torsie lijn in het voorlijk plaatsen, een furler erop en draaien maar. Anders wordt het als het voorlijk te lang wordt om strak te trekken tijdens het furlen. Op performance boten en toerschepen met bolle lichtweerzeilen is dit vaak het geval, hier biedt de gennaker furler uitkomst.

TUNED levert de Karver gennaker furler. Deze furler werkt volgens het top-down principe en is ontwikkeld voor de 80ft maxi ‘Beau Geste’. [artikel Yachting World] Door deze ingenieuze manier van inrollen is het mogelijk om met kleine bemanning toch gebruik te maken van deze zeer krachtige lichtweer zeilen.

De Karver gennaker furler is verkrijgbaar voor schepen vanaf 30 voet.