Deck hardware

Een goede deck lay-out begint bij een goed doordacht ontwerp. Hierna is het zaak om met de juiste materialen te werken: de blokken, lieren en stoppers dienen berekend te zijn op de krachten die tijdens extreme omstandigheden vrijkomen. Maar zeker zo belangrijk is het voorkomen van slijtage op de lijnen door toepassing van de juiste combinatie tussen lijn en stopper, maximale grip op de lieren tijdens het trimmen en een goede ergonomie aan boord.

Hierdoor vergroot het zeilplezier op ieder toer- en wedstrijdjacht, wordt de kans op schade en blessures verminderd en worden de zeileigenschappen beter benut.

racing

Racing

Op wedstrijdjachten ligt de nadruk op ergonomie, snelle handling en het terugdringen van gewicht en frictie aan boord. Dit kan door toepassing van high-tech materialen, maar ook door slimme keuzes te maken. Vaak is een combinatie van beiden de juiste weg.

traveler_259_01

TUNED levert de volgende systemen voor wedstrijdjachten:

  • grootzeil travelers
  • genua barberhaulers
  • transverse genua travelers
  • achterstagspanners: handbediend, magic wheel en hydraulisch
  • boegsprieten: vast, intrekbaar of wegneembaar
  • spinnaker en gennaker schootvoorzieningen
  • code-0 en gennaker tacklijn installaties
  • german sheeting
  • grootschoot & finetune systemen

Andere wensen? Dan beginnen we het echt interessant te vinden!

Cruising

Cruising

Bij toerschepen is het bedieningsgemak vaak de doorslaggevende factor. Ook hier is het gebruik van de juiste materialen van belang, maar zijn er andere criteria waar ze aan moeten voldoen. Voorkomen van slijtage, lichte bediening door een kleine bemanning en vergroten van de veiligheid aan boord is hier vaak van belang.

Doordat de schepen steeds groter en krachtiger worden valt het vaak niet mee om met een kleine bemanning of alleen alle zeilen aan boord te bedienen. Resultaat is maar al te vaak dat de boot niet optimaal of zelfs helemaal niet gezeild wordt: dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn!

Een zeilboot is om mee te zeilen. Dat hoeft lang niet altijd snel, juist genieten van een zonsondergang zonder het dreunende geluid van de motor op de achtergrond is toch waar het allemaal om draait.

Om nu te zorgen dat het zetten en bedienen van de zeilen niet gepaard gaat met grote inspanningen levert TUNED vele elektrisch en hydraulisch bediende oplossingen. Denk hierbij aan lieren, furling systemen enzovoorts.

img_1027_400

Zoals bij alles beginnen we ook hiermee met een goed gesprek en maken we een inventarisatie van de knelpunten aan boord. Vaak blijkt uit dit eerste gesprek dat de oplossing uit een onverwachte hoek kan komen: het zwaar hijsen van het grootzeil lijkt de grootste klacht, maar pratend blijkt dat het overstag gaan met de overlappende genua eigenlijk een veel groter probleem vormt. Een strategisch geplaatst elektrisch schootlier kan hier de oplossing vormen van beide problemen.

De elektrische en hydraulische installatie verzorgen wij in combinatie met een specialist. Zo bent u er zeker van dat alle zaken professioneel geïnstalleerd en op elkaar afgestemd worden.

Vraag gerust vrijblijvend advies over de mogelijkheden bij u aan boord: vaak kunnen bestaande systemen aangepast worden zodat de uiteindelijke kosten meevallen.

TUNED levert elektrische en hydraulische systemen van:

Harken elektrische en hydraulische lieren en furlers
Andersen elektrische en hydraulische lieren
Holmatro volledig hydraulisch programma
Lewmar elektrische en hydraulische lieren
Bamar elektrische furlers
Reckmann elektrische en hydraulische furlers/furling masten
Selden/Furlex elektrische en hydraulische furlers/furling masten
Furlerboom elektrische en hydraulische furling gieken
Leisurefurl elektrische en hydraulische furling gieken